torstai 11. lokakuuta 2012

Omenahillon resepti

Omenat ovat ihania. Valitettavasti me ollaan kummatkin Samin kanssa niille allergisia. Mä oon pikkuhiljaa tehnyt itelle siedätyshoitoa, ja otan haukan omenasta aina silloin tällöin (useita kertoja päivässä, jos muistan). Siten saan loppusyksystä jo syödä yhden kokonaisen omenan. Onneksi en ole allerginen omenahillolle tai piirakalle.


Viime vuonna meidän piha oli omenamiinoja täynnä. Ensimmäinen kesä omakotitalon omistajina meni hujauksessa, eikä silloin oikein ymmärtänyt hyvän päälle. Jotenkin sitä ei tajunnut mitä kaikkea omenasta voi saada aikaiseksi. Loppusyksystä vietiin mehustamoon omenoita, ja silloin vasta tajusin miten älyttömän hyviä juttuja saa aikaa omenasta. Sen jälkeen vasta alkoi jotenkin arvostamaan syyssatoa, joten päätin viime vuonna, että tänä vuonna käytetään sato hyödyksi, eikä anneta mädäntyä pihalle..

Pihallakin tarvitaan organisointia. Nykyään yritän hakea joka ilta omenat pois puun alta. Se on jotenkin ihanan rauhoittavaa toimintaa. Mädät omenat heitän bioon, ja hyvät omenat laitan pajukoriin, jonka siirrän portaille ulko-oven viereen. Siitä on mukava aina nappasta omena mukaan, kun on lähdössä ulos tai tulee kotiin.


Tässä vielä omenahilloresepti, jota oon käyttänyt tänä syksynä. On tullut tosi hyvää omenahilloa. Alussa kuorein kaikki omenat, mutta siinä oli aivan liikaa hommaa, eli nyt oon keittänyt omput kuorineen päivineen, enkä ole huomannut hillon maussa mitään eroa.

Omenahillo:
  • 1kg omenia
  • 1dl vettä
  • 3dl sokeria
  • 1 rkl kanelia
Alussa kiehautetaan sokeri ja vesi. Sen jälkeen lisätään lohkotut omenat ja kaneli. Välistä sekoitellaan, kunnes omenat ovat pehmeitä. Sitten vaan sauvasekoitin kehiin ja murskaksi kaikki. Laita hillo heti puhtaisiin purkkeihin piripintaa myöten täyteen. Mä yleensä annan purkeille hetken hyöryä ennen kuin laitan hillot purkkiin (käännän purkin ylösalasin kattilan kohdalla), jotta kuuma hillo ei rikkoisi lasipurkkia. Voila - valmista on!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukisin mielelläni ajatuksesi tästä kirjoituksesta, jätä kommentti!