perjantai 14. syyskuuta 2012

Terassin rakentaminen

Meillä oli ennen niin pieni terassi, että kun pöydän ympärillä istuivat ihmiset ja vähän innostuttiin, niin kirjaimellisesti ihmiset tippuivat terassilta alas. Toinen vähän tylsä homma oli se, että terassille ei paistanut kovin kauan aurinko ja sieltä ei näkynyt lasten hiekkalaatikolle. Ei kun tuumasta toimeen ja terassin rakennukseen.
Poraaminen oli kivaa
Alussa ajateltiin, että sniiduillaan ja ostetaan jostain halppispuuta, mutta sitten onneksi kaveri neuvoi, että kannattaa ennemminkin ostaa joltain asiantuntevalta tyypiltä, joka sitten voi mitata tarvittavan puumäärän jne. Mentiin sitten ummikkona ostamaan, ja sanottiin, että halutaan noin kolme metriä leveä ja 7 metriä pitkä terassi, niin sitten ainakin mahtuu olemaan. Myyjä laski sitten hinnan 21 neliön terassille ja terassiruuvien määrän. Kuljetuskustannukset olivat puuhinnasta melkein 1/5 osa, mutta meillä ei oo koukkua autossa, joten otettiin sitten kotiovelle saakka puut. Oli se kyllä hienon näköistä, kun sellanen jännä nosturirekka tuli meille ja ne puut nostettiin sellasella kaukosäädettävällä nosturihommalla meidän pensaiden yli suoraan pihalle. Sitä töllättiin ku pikkulapset.

Ostettiin sellasta hienoa puuta, jossa oli kivat juovat toisella puolella. Alussa haluttiin laittaa juovat ylöspäin, koska ne olisivat olleet paremman näköiset. Sitten kuitenkin käytännön laiskuus voitti. En näe meitä jynssämässä painepesurilla terassia pari kertaa vuodessa. Pieniin rakoihin kun jää kaikenlaista puista tippunutta yms.


Ensiksi mitattiin alue, mistä pitää alkaa kaivaa ruohikkoa pois. Osittain rappusten kohdalta me jatkettiin vanhaa terassia, ja se ylimääräinen porras, joka oli noin 30 cm pitkä unohdettiin meidän mitoista, eli kaivettiin, silti kolme metriä leveä kaistale, vaikka sen olisi pitänyt olla kaiken järjen mukaan 2m 70cm. Eli käytännössä meille tuli siis 3 metriä ja 30cm leveä terassi. Onneksi oltiin tilattu ylimääräisiä puita, koska oltiin ihan ekaa kertaa tekemässä terassia, eikä rakentamiskokemusta ole yhtään.

Kynä toimi mittana, miten isot raot tulee lankkujen väliin
Sitten tietenkin tuli yllätyksiä matkaan, meillä oli alla kovaa pohjakalliota, joka nosti koko terassia enemmän ylös, kun olimme suunnitelleet. Käytännössä se teki sen, että tukipilareiden ja runkopuiden väliin piti laittaa jotain, jotta terassi olisi vatupassin mukaan suorassa. Alussa taiteltiin sinne kattohuopaa, mutta myöhemmin hiffattiin laittaa puukiiloja. Se oli todella inhottavaa hommaa, ja Samilla kului hyvin monta erilaatuista kirosanaa tätä hommaa tehdessä.

Terassin lankut näyttävät pianon koskettimilta

Alussa me ajateltiin lykätä kaikki lankut koko pituudelta terassille, mutta silloinhan se olisi alkanut jossain vaiheessa notkumaan, joten sahailtiin niitä sitten oikean pituisiksi suhteessa tukipuihin, ja laitettiin ne sillai niin kuin yleensä terassit ovat, eli jokatoinen puu on pidempi kuin toinen..  Ruuveja oli mukava porata terassiin kiinni.


Kokonaisuudessa terassin tekoon meni  noin viikko. Välillä lapset hääräsivät (häiritsivät) myös hommissa. Samin kaveri onneksi kävi auttamassa ja neuvomassa meitä.




1 kommentti:

Lukisin mielelläni ajatuksesi tästä kirjoituksesta, jätä kommentti!